1986 – Året då Tjernobyl hände

Jag va 3år.

Jag försöker minnas tillbaka på min skolgång om vi någonsin gick igenom den otroliga katastrof som det faktiskt va, men jag minns ingenting. Om någon utav mina barndomskamrater läser detta och minns annat, kommentera gärna inlägget nedan.

Tankarna om Tjernobyl har väl alltid funnits där. “Där det där hemska hände”. Man har ju sett bilder och hört historier. Men inte hur det egentligen va. Jag frågade min gode vän om hon mindes nånting, för hon va ändå 22år vid detta tillfället. “Det jag minns va att jag hörde på nyheterna vad att det föll ner radioaktivitet i skogarna norr om oss“.

I nyheterna från den tiden så säger dom ju att Forsmark har detekterat att det är “skitiluften” så att säga. Rääääääätt långt ifrån Tjernobyl om man säger så.

Lite drygt 157 mil. Rätt bra spridning om man säger så. Initialt så säger man på plats att det här inte alls är så farligt. Man försökte ju mörka in i det sista att olyckan faktiskt hade inträffat. Det va ju när personal på Forsmark uppmärksammande detta, då kamraterna inte kunde ljuga om det längre.

Jag har sedan jag såg serien ovan, velat åka till dom forntida händelsernas centrum. Att ta egna bilder. Få egna upplevelser. En specifik plats är källaren i Sjukhuset i Pripyat, där uniformerna från brandmännen som va först på plats FORTFARANDE ligger kvar. En bit världshistoria som är svår att slå. Strålningsnivåerna i området är än i dag fortfarande höga, och man rekommenderar att inte vistas för länge i området. Mig veterligen måste man passera nån typ utav “scanner” som scannar av en om man har fått någon strålning på sig eller inte.

Nedan följer några bilder som är tagna av olika fotografer som vart på plats, och med lagliga och kanske många gånger olagliga medel tagit sig till området för att ta dessa fantastiska, men tragiska bilder.

Så om ni inte har sett serien om katastrofen på HBO.

Då har ni missat något!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *